Dacă dragoste nu e, nimic nu e?

Dragostea, în sine, nu rezolvă problemele de/din cuplu.

Aşteptarea pe care mulţi parteneri o au este aceea că dacă se iubesc este suficient pentru a avea un cuplu funcţional. Sunt sigură, pe de altă parte, că aţi văzut şi voi cupluri — poate nu la fel de multe ca mine :-), care declară că se iubesc foarte mult, dar de nenumărate ori sunt în stare să îşi scoată ochii unul altuia, aparent, fără regret.

RA-17-blog-cuplu.png

Ce concluzie putem extrage de aici? Că dragostea nu este de ajuns. Moment potrivit să va recomand o carte scrisă de Aaron Beck pe acest subiect şi care cred că este una dintre cele mai valoroase lecturi pe care un cuplu ar putea să o studieze pentru a deveni mai funcţional (mă feresc să folosesc termeni măreți ca “mai fericit”).

Şi atunci, dacă dragostea nu este de ajuns, de ce avem nevoie în plus? Ce spun unele studii calitative realizate pe cupluri longevive este faptul că un element esenţial în trăinicia acestora se pare că este abilitatea partenerilor de a gestiona conflictele. Sau aşa cum frecvent auzim conceptul de “management al conflictului”. Practic, cât de bine reuşesc cei doi să se certe funcţional. Sau mai tehnic spus: să discute în contradictoriu eficient.

Fiecare din cuplu filtrează aceeaşi situaţie prin lentilele proprii, lentile care s-au construit de-a lungul dezvoltării noastre.

A crede că un cuplu poate funcţiona fără să existe certuri este o iluzie. E important să pornim de la premisa că venim din medii diferite, creştem în familii diferite, în consecinţă avem mecanisme diferite de a gestiona, interacţiona şi de a interpreta aceeaşi situaţie în care se află ambii parteneri. Fiecare din cuplu filtrează aceeaşi situaţie prin lentilele proprii, lentile care s-au construit de-a lungul dezvoltării noastre.

Astfel, o bună parte din procesul de terapie de cuplu se focalizează pe cum “să mă cert”, să discut în contradictoriu astfel încât să am rezultatele pe care cuplul, cei doi împreună şi le doresc. Aceste obiective sunt stabilite la începutul intervenţiei şi toate tehnicile au drept scop îndeplinirea acestora.

“Cum? aţi putea spune. Merg la terapie de cuplu să învăț să mă cert?”

“O, da! Se pare că studiile spun dacă ne-am certa «corect» cuplul ar funcţiona destul de bine. Așa că un pas în intervenţia terapeutică este managementul conflictului.”

 

Alexandra Crăciun