Despre transformările care nu ne transformă

Cu cât suntem mai conștienți de cine suntem și de planul nostru cu privire la toate aspectele vieții proprii, cu atât este mai intensă forța care stă în spatele acțiunilor noastre; suntem, astfel, mult mai eficienți atât în viața personală, cât și în cea profesională, atât individual, cât și în comunitate.

Ce bine sună această frază! Și atunci de ce nu reușim?

De ce multe dintre cursurile / training-urile / formările și transformările la care participăm nu ne ajută pe termen lung? Pentru că, se pare că cele mai bune intenții nu sunt transformate în rezultate dacă au în spatele lor o serie de bariere (vulnerabilități / răni) ascunse, inconștiente poate, care trebuie, mai întâi, conștientizate, apoi acceptate și, la final, schimbate. 


Astfel:

  1. Transformarea apare, în principal, atunci când își are rădăcinile în conștientizarea acelor vulnerabilități și când aduce la suprafață „sufletul” (a.k.a. sistemul limbic) al individului, și nu doar intelectul (a.k.a. cortexul prefrontal).

  2. Îmbunătățirile majore în performanța colectivă nu vin doar dintr-un proces top-down, ci și dintr-unul bottom-up, pentru că individul și colectivitatea sunt interdependente — deci

  3. E important să ne uităm la felul în care funcționează sistemul prin felul în care funcționează fiecare individ în parte.

Și atunci, ce mă interesează pe mine într-un proces de transformare al unui individ / a unei echipe / a unui sistem?


RA-17-blog-transformari.png


1. POVESTEA

Cine ești? Care este istoria ta de viață? De ce ești aici? Care este misiunea ta? Ce te motivează? Sper că nu are rost să subliniez aici cât de importantă este motivația intrinsecă versus motivația extrinsecă — adică niciodată, dar niciodată un angajat al unei companii nu va fi motivat să lucreze, decât dacă îi place ce face. Dacă nu îi place ce face într-un anumit moment, atunci are oameni care îl susțin în a trece cu bine peste ce nu îi place să facă, pentru că e iluzoriu să credem că vom putea să facem toată viață numai și numai ce ne place.

Dar știi ce mare diferență face să știi că sunt oameni care îți înțeleg frustrarea și nevoile și sunt suport pentru momentele dificile? Mai că nici nu simți că faci ceva ce nu îți place, și atunci poate crește nivelul motivațional — o spun studiile, nu eu :-)

Deci, e nevoie să învățăm să ne cunoaștem si să ne descoperim și din perspectiva nevoilor, a speranțelor, a viselor, dar și din cea a vulnerabilităților și a rănilor cu care venim.

 

2. RELAȚIILE

Cum relaționezi? Care sunt relațiile semnificative din viața ta? Ce nevoi îți îndeplinesc acele relații și de ce ești în relație cu anumiți oameni și cu alții nu? Apoi, care este relația ta cu diverse elemente esențiale din dezvoltarea ta: a fi soț / soție, a fi părinte, a avea / a nu avea destui bani, care este relația pe care o ai cu corpul propriu / imaginea de sine.

 

3. CUNOȘTINȚELE

Ce știi? De unde știi ce știi? Ce nu știi? Acesta este conceptul de auto-eficacitate care ne ajută să ne raportăm la eficiența noastră, putând constant să jonglăm pe curba de învățare.

 

4. VIITORUL

Ce ai vrea să creezi de acum înainte, raportându-te la ce ai creat până acum? Înspre ce îți îndrepți energia / resursele / potențialul? Se spune că discrepanța dintre rezultatele pe care le-am creat și rezultatele pe care am fi vrut să le creăm ne dau nivelul actual de eficiență. Astfel, pentru a putea să reducem această discrepanță, este extrem de important să putem măsura cu mintea „larg deschisă” de unde am plecat, unde am ajuns și cum ne-a fost parcursul, pentru a putea calibra tot acest proces, fâcăndu-l satisfăcător.


Din păcate, nu este suficient să știm toate aceste lucruri pentru a putea produce o schimbare. E nevoie de atenție, de angajament, de disciplină dar, mai ales, avem nevoie de acel moment în care să spunem: „știu că am o rană pe care oricât de mult o pansez, dacă nu stau să mă uit la ea, să o analizez și să îi ofer atenția cuvenită, fie se va infectă, fie va rămâne o cicatrice mult prea urâtă”.

Pansamentele, adică mecanismele de coping, ne ajută doar după ce rana este curățată și îngrijită corect.

Raluca Anton