Cum comunicăm clar și precis într-o relație?

Nimic nou: Comunicarea este cel mai important aspect când vine vorba de funcţionarea unei relaţii de cuplu. Oricine spune asta iar ştiinţa vine şi explică: creierului nostru îi place să ştie. Nu! Are nevoie să ştie. Atunci când creierul nu ştie lucruri sau nu are informaţii suficiente are tendinţa să construiască poveşti. Pe măsură ce construim poveşti începem să ne îndepărtăm de adevăr sau de realitatea partenerului pentru că tot acest proces de construire a poveştii este trecut prin filtrul propriu: tiparele pe care gândirea noastră le-a dezvoltat de-a lungul timpului, imaginea pe care o avem în legătură cu felul în care ar trebui să fie partenerul/partenera noastră, ce spune lumea/familia despre cuplul nostru etc. Astfel, cel mai bun lucru pe care putem să îl facem pentru relaţia noastră este să vorbim.

Read More
Alexandra Crăciun
Dacă dragoste nu e, nimic nu e?

Dragostea, în sine, nu rezolvă problemele de/din cuplu. Aşteptarea pe care mulţi parteneri o au este aceea că dacă se iubesc este suficient pentru a avea un cuplu funcţional. Sunt sigură, pe de altă parte, că aţi văzut şi voi cupluri - poate nu la fel de multe ca mine :), care declară că se iubesc foarte mult dar de nenumărate ori sunt în stare să îşi scoată ochii unul altuia, aparent, fără regret. Ce concluzie putem extrage de aici? Că dragostea nu este de ajuns. Moment potrivit să va recomand o carte scrisă de Aaron Beck pe acest subiect şi care cred că este una dintre cele mai valoroase lecturi pe care un cuplu ar putea să o studieze pentru a deveni mai funcţional (mă feresc să folosesc termeni măreți ca “mai fericit”).

Read More
Alexandra Crăciun
Tu faci ce îți spune inima?

Un lucru pe care încerc constant să îl fac în ceea ce îi priveşte pe clienţii mei este să povestim despre creier. Auzim frecvent: “fac ce îmi spune inima”, “ce simt vine din sufletul meu”, “inima îmi dictează să…”. Toate acestea sunt clişee, poate putem să le spunem chiar mituri pe care încerc le demontez în primele şedinţe de terapie. Deciziile emoţionale pe care le luăm vin din creierul nostru. Astfel, corect ar fi să spunem: “fac ce îmi spune creierul”, “ce simt vine din creierul meu”, “creierul îmi dictează să…”.

Read More
Alexandra Crăciun