Jurnal de Psiholog

 

Emisiunea Jurnal de Psiholog a apărut din dorința de a aduce psihologia validată științific mai aproape de comunitate făcând-o, astfel, mai accesibilă. Ne dorim să fim mai aproape de cei interesați de a înțelege fenomenele din spatele dificultăților emoționale și comportamentale și să le abordăm din perspectiva rezolvării lor. În plus, vă invităm să abordăm împreună tematici care țin de creșterea calității vieții noastre și a acelor din jurul nostru. Mai mult decât atât, vom invita în fața privitorilor persoane care depun un efort pentru a schimba, în bine, comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Vă aștept în fiecare sâmbătă la ora 11:30 și în reluare lunea de la ora 10:30 pe Look Plus, în cadrul platformei Look Medica.

EPISODUL 1

SINGUR SAU ÎNTR-O RELAȚIE?

Acest prim episod este dedicat relațiilor și persoanelor cărora le este dificil să le mențină. Alături de mine în emisiune o am invitată pe colega mea Psiholog Dr. Adela Moldovan care are are o experiență vastă în psihoterapia dedicată cuplurilor și familiei și care ne oferă informații prețioase cu privire la ce putem face pentru a ne îmbunătăți relațiile, dar și pe a găsi persoanele potrivite care să ne împlinească în viața personală.

În plus, doresc să vă atrag atenția și asupra unui eveniment care va avea loc la Cluj în această toamnă și care este dedicat tocmai persoanelor cărora relațiile li se par atât de dificile și greu de menținut, dar și celor care doresc să își îmbunătățească relația de cuplu.

Workshop-ul se numește Keeping the Love You Find, este organizat de Holo - Psihologie pentru Comunitate, iar formatorul este Rebecca Sears un specialist în ceea ce privește relațiile interpersonale.

Aștept mesajele voastre pe pagina mea de Facebook sau pe Instagram, unde puteți fi la curent în legătură cu evenimente viitoare, articole, recenzii și alte lucruri care țin de psihologie

EPISODUL 2

ANXIETATEA DE PERFORMANȚĂ

Anxietatea reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din perioada copilăriei și adolescenței, statisticile arătând că acest tip de tulburare afectează 20% din copiii și adolescenți într-un anumit moment al vieții. Mai mult decât atât, studiile ne arată că în ultimii 15 ani, vârsta la care apare prima manifestare severă a anxietății a scăzut de la 27 la 17 ani. În ceea ce îi privește pe copii, un tip de anxietate este cel de performanță - această presiune pe care ei o simt când vine vorba de a reuși, de a lua note mari, de a fi câștigători, de a fi cei mai buni. În tot acest timp neștiind, poate, ce înseamnă a fi suficient de bun și neștiind cum să își gestioneze propriile emoții. Toate acestea vin cu niște costuri emoționale foarte mari pentru copii, dar și cu implicații pe termen lung.

Despre ce putem face în astfel de contexte și cum îi putem ajuta pe cei mici, am discutat în episodul 2 al emisiunii Jurnal de Psiholog cu Dr. Psih. Ana Băiescu.


EPISODUL 3

TINERII CARE PLEACĂ LA STUDII

Peste 10.000 de tineri aleg anual să studieze în străinătate, iar predicțiile spun că numărul lor va fi din ce în ce mai mare. De exemplu, numărul tinerilor care aleg să studieze în Marea Britanie a crescut anual cu 10 procente, deoarece sistemul educațional britanic este foarte atractiv pentru tinerii din România. De ce? În primul rând, spun ei, pentru că accentul este pus pe dezvoltarea abilităților practice, dar și pe integrarea proaspeților absolvenți pe piața muncii. Un contrast puternic, am putea spune, cu ceea ce se întâmplă, în acest moment, în țara noastră.

Pentru a discuta despre parcursul pe care un elev ar fi util să îl urmeze pentru a studia în străinătate, precum și despre provocările unei familii când vine vorba de acest fenomen, le-am invitat alături de mine pe Elena Horodincă, o tânără care studiază în Marea Britanie și pe mama acesteia Florina Manea Horodincă.


EPISODUL 4

IMPLICAȚIILE EMOȚIONALE ALE MENOPAUZEI

În acest moment, la nivel mondial, s-a atins un prag istoric maximal al menopauzei instalate. În Statele Unite ale Americii, 1.3 milioane de femei ating anual menopauza, iar un procent de 20% sunt afectate de depresie. Cu speranța de viață a femeilor estimată în jurul vârstei de 84 ani, acestea își petrec mai mult de jumătate în sindrom post-menopauză. Din cele 57 de procente de femei ce acuză simptomatologie la instalarea menopauzei, 22% raportează că acest lucru le afectează viața profund, apelând în consecință la medicație.

Discutăm în acest episod despre implicațiile fizice și emoționale ale menopauzei cu doctor Petronela Popoviciu, medic primar în medicina de familie și cu formare în psihoterapie sistemică familială.

EPISODUL 5

IMPLICAȚIILE EMOȚIONALE ALE DIABETULUI

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut anual, în acest moment România având aproape 1 milion de pacienți cu această boală cronică. Legătura strânsă dintre minte și corp este una care nu necesită dezbatere. Știm, cu certitudine, că mintea noastră influențează felul în care corpul nostru simte; dar este la fel de important să ne concentrăm și pe felul în care mintea noastră prelucrează informațiile cu privire la probleme fizice pe care le avem.

A fi diagnosticat cu o boala cronică, cum este diabetul, nu este un lucru ușor de gestionat, dincolo de implicațiile medicale. Aici intervin specialiștii în domeniul psihologiei sănătății, cu informații extrem de valoroase când vine vorba de managementul emoțiilor în urma aflării unei astfel de vești.

Despre problemele care apar și modul lor de rezolvare discutăm în emisiunea de mai jos cu Andrada Cosma - psiholog cu competențe în psihologia bolilor cronice.

EPISODUL 6

PRESIUNEA MISIUNII DE A FI PĂRINTE

A fi un părinte perfect este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în mediile online, mai ales pe grupurile de părinți. Ultimii ani au venit cu această presiune majoră pusă pe umerii părinților, cu privire la cât de rău au făcut părinții lor și ce trebuie să facă ei, cum să facă mai bine pentru copiii lor. Intențiile sunt, cu certitudine, bune și nimeni nu ar trebui să judece acest proces.

Pe de altă parte, noile direcții în parenting vin cu o foarte mare încărcătură emoțională pentru părinți: oare fac ce trebuie? Oare acum, dacă am țipat la copil, înseamnă că vor exista efecte pe termen lung? Oare este atașamentul unul securizant?

În acest episod al emisiunii, discutăm cu Alexandra Dana Ilieș, educator parental, despre problemele și presiunile care apar.